15-01-05

hoel ang is een chinees

ik zit al een tijdje met de volgende vraag:
hoe groot is de grootste dwerg ter wereld?
is hij of zij groter dan de kleinste reus ter wereld?
zijn ze familie van elkaar?

14:20 Gepost door d@b | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

En de juiste antwoorden zijn respectievelijk: misschien, ja en nee

Gepost door: Coltrui | 21-01-05

Zelfidentificatie en de kunst van het zijn Mijn waarde,
Een doorgedreven analyse van de probleemstelling heeft geleid tot een oplossing die naar mijn bescheiden mening erg plausibel is, - en die tot nu toe nog niet tegengesproken werd. Ik probeer ze samen te vatten.

Vanaf het eind van de vijftiende eeuw trokken Europese naties er op uit om kolonies te 'veroveren'. Meestal ging dat zo: een gewapende bende ongeregeld ging ergens aan land waar niemand hen dat had voorgedaan en riep er vervolgens erg luid 'Alles hier is van mij!' En vermits niemand hen daar IN HUN EIGEN TAAL tegensprak, was alles er ook daadwerkelijk van hen. Deze vorm van positieve zelfidentificatie zou in de daaropvolgende eeuwen een veel gebruikte én probate techniek worden voor individuen en groepen individuen.

Dwergen en reuzen dan... Het volstaat dat een individu - los van zijn of haar lichaamslengte - zichzelf positief identificeert als dwerg dan wel reus, opdat hij of zij ook daadwerkelijk dwerg, respectievelijk reus is. Het spreekt vanzelf dat er ook onder dwergen en reuzen onderling aanzienlijke verschillen in lichaamsbouw bestaan. "Daar heb je den dikken weer!", is een uitdrukking die dwergen onder elkaar wel vaker gebruiken en daarmee verwijzen ze niet naar de dwerg-lexicograaf. Zo ook wanneer de reuzin tot de reus zegt "Onze kleine heeft weer in zijn broek gedaan", verwijzend naar een zuigling van pakweg 2 meter 80 centimeter. Positieve zelfidentificatie door het betrokken individu is doorgaans een betrouwbare leidraad voor klassificatie in deze of gene categorie.

Complexer wordt het uiteraard wanneer we geconfronteerd worden met een individu met persoonlijkheidsproblemen. Concreet denk ik aan situaties waarin een reus met volgelopen ogen voor zich uit zit te mijmeren en herhaaldelijk zucht 'Wat ben ik een dwerg, zeg...' of een kabouter die in een vlaag van zelfoverschatting zichzelf stoer op de borst klopt en buldert 'Zie mij, gigantische reus, hier staan!' De ervaring leert dat het in dergelijke gevallen raadzaam is het betreffende individu met instemmend geknik in zijn of haar identificatie te bevestigen. Mensen met een gespleten persoonlijkheid kunnen immers hard meppen. Of ze op het ogenblik van de uithaal reus dan wel dwerg zijn en/of zich het tegenovergetselde voelen, maakt weinig uit. Hun vuist komt bij mij altijd op de verkeerde plek terecht.


Gepost door: Stof | 31-01-05

De commentaren zijn gesloten.